Elevii din mediul rural au nevoie de resurse moderne pentru educație.
Grădinița ”Sălcioara”, jud. Ialomița
Localitatea Sălcioara, este un sat de tip rectangular pătrat, reṣedinţă de comună, situată la 60 m. altitudine, suprafaţa: 129 ha. Satul a fost înfiintat în 1882 -1892 cu locuitori din satul Copuzu (comuna Balaciu), pe care proprietarul A. Donescu îi colonizează pe moṣia sa Sălcioara. In 1912 aparţinea de com. Horia, iar între 1950 ṣi 1956 de com Raṣi. Pȃnă în 1950 a făcut parte din plasele Lehliu ṣi apoi Dragoṣ Vodă jud. Ialomiţa, între 1950 ṣi 1952 din raionul Lehliu regiunea Ialomiţa, între 1952 ṣi 1968 din raionul Lehliu regiunea Bucureṣti. Are ṣcoala ṣi biserică din 1936. Comuna Sălcioara este situată în partea central sudică a judeţului Ialomiţa alcătuită din satele Sălcioara (resedinta comunei) ṣi Raṣi (trei km E ). Are ca vecini com. Axintele ( V), Balaciu ṣi Munteni Buzău (N), Ciochina ( E), iar la S oraṣul Lehliu Gară ṣi comuna Lehliu ( jud. Călăraṣi) suprafaţa de 5926 ha.
Elevii de gimnaziu din satul Raṣi sunt transportaţi cu microbuzul ṣcolar la ṣcoala Sălcioara, restul elevilor din Raṣi ṣi Sălcioara se deplasează pe străzile comunale în condiţii de siguranţă, durata maximă a deplasării fiind de sub 30 de minute.
Mijlocul de transport este asigurat permanent cu microbuzul ṣcolar, avȃnd orar adecvat programului ṣcolii, pentru un număr de 59 de elevi, restul elevilor avȃnd domiciliul în aceeaṣi localitate cu unitatea ṣcolară.
Deoarece puterea economică a comunei este redusă, nu se simte implicarea agenţilor economici în susţinerea ṣcolii.
Părintii se implică dar nu în totalitate în susţinerea ṣcolii , fiind interesaţi de dotare dar ṣi de ṣcolarizarea elevilor , astfel s-a încheiat un acord de parteneriat între părinţi ṣi ṣcoală. Comunitatea (Consiliul Local, Poliţia, Dispensarul ṣi Biserica) se implică în susţinerea ṣcolii fiind receptivi ori de cȃte ori sunt solicitaţi. S-au încheiat acorduri de parteneriat cu aceste instituţii.
În anul ṣcolar în curs, Şcoala Gimnazială Sălcioara este compusă din 4 corpuri de clădiri (3 dintre acestea au fost renovate în vara anului 2023), dispuse în cele două localităţi (Raṣi ṣi Sălcioara).
Școala Gimnazială ”Sălcioara", jud. Ialomița
În satul Sălcioara funcționează următoarele structuri:
-
Grădiniţa cu Program Normal Sălcioara (în clădirea veche îṣi desfăṣoară cursurile 1 grupă de grădiniţă cu 11 preṣcolari-gr.mică. Grupa mijlocie cu 11 preṣcolari, îṣi desfăṣoară cursurile în cladirea ṣcolii gimnaziale. În localitatea Sălcioara există o clădire nouă cu destinaţie grădiniţă, nerecepţionată).
-
Şcoala Gimnazială Sălcioara cu 3 clase de învăţămant primar- un total de 42 elevi (II-14 elevi, III-16 elevi, IV-12 elevi) ṣi 4 clase de gimnaziu totalizȃnd 74 elevi (V-24 elevi, VI-17 elevi. VII-22 elevi VIII-11 elevi)
Personalul ṣcolii este format din:
-
19 cadre didactice (11 titulari, 5 suplinitori calificaţi ṣi 2 suplinitori necalificaţi), din care cu grad didactic I-12, gradul II-1, definitivat-2, debutant-2, necalificaţi-2),
-
1 secretar/bibliotecar cu 0,75 normă,
-
3 îngrijitori ṣi 1 muncitor/2 (1 post este scos acum la concurs)
"Din nevoia dezvoltării capacităţilor de comunicare ṣi stimulare a interesului pentru învăţătură la elevi, pentru creṣterea calităţiii educaţiei avem următoarele obiective:
-
creṣterea calităţii activităţii elevilor în procesul instructiv educativ:( creṣterea performantelor elevilor la examenele nationale, olimpiade si concursuri scolare; educatia pentru folosirea noilor tehnologii de invatare si informare; imbogatirea experientelor de invatare ale elevilor prin noi strategii si metode de invatare; elaborarea de programe speciale de recuperare si de individualizare a educatiei; evaluarea permanenta a performantelor elevilor; elaborarea de portofolii de evaluare)
-
organizarea de expozitii tematice care sa puna in valoare creatiile si inovatiile copiilor: expozitii
de desene, cu teme literar artistice
-
continuarea dezvoltării infrastructurii ṣcolare ṣi a baziei materiale a unităţii de învăţămȃnt. Construirea unui spaţiu pentru activităţile out-doors, a unei săli de sport, a unui teren de sport. Dotarea sălilor de clase cu table SMART, laptop, tablete pentru elevi.
Prin procesul de evaluare vom urmări creṣterea calităţii educaţiei, motivȃnd astfel fiecare copil în parte, indiferent de aptitudini ṣi inteligenţă". - Director, Prof. Dan Nicoleta
Prin organizarea webinarului "Efectele FUMATULUI asupra pielii și vaselor de sânge", Fundația CCU susține Școala și Grădinița "Sălcioara" cu câte un echipament multifuncțional prin proiectul Digitalizarea Școlilor.
Haide să ducem povestea lor mai departe și să aducem un zâmbet copiilor de azi, ce reprezintă viitorul de mâine!
Cum ne poți contacta?
Personal
Strada Progresului 134-138, Sector 5, București