top of page

Povestea automobilelor ALFA ROMEO

Brandul italian de automobile de lux și de înaltă performanță de peste 110 de ani.

Sursă grafică: https://cutt.ly/Y8bE029 - modelul Alfa 24 HP/1910


Societatea Italiană ”Automobili Darraq” a fost fondată în 1906. Primul său sediu a fost la Napoli, dar în scurt timp s-a mutat la Milano, în cartierul Portello. Entuziasmul inițial și marile ambiții au fost frânate temporar în 1909, odată cu venirea în Italia a unei crize economice profunde.

Tot atunci numele companiei a fost schimbat în Alfa Romeo, iar prima mașină produsă sub numele Alfa Romeo a fost Torpedo 20-30.

În perioada de război, Nicola Romeo, primul fondator al companiei și inginerul electronist al acesteia, a reorganizat fabrica din Portello, unde lucrau 2.500 de angajați, pentru a produce echipamente militare de război pentru italieni și aliați. În acea perioadă uzina Alfa Romeo a fabricat motoare și componente de aeronave, compresoare, generatoare, locomotive grele și muniție.

Multe produse din timpul războiului au fost bazate pe motoare existente pe care ALFA le-a construit înainte de război.

Ugo Stella, directorul general al companiei din vremea respectivă, promovează înființarea unei noi companii în încercarea de a îmbunătăți situația financiară a fabricii. Pe data de 24 iunie 1910, noua denumire a companiei, A.L.F.A., a fost înregistrată oficial (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili).

În acel moment Giuseppe Merosi (inginer proiectant) pregătise deja proiectul pentru ceea ce ar fi fost prima mașină istorică a mărcii: cea de 24 CP (cai putere).


Sursa Grafică: https://rb.gy/o1a4f1- Nicola Romeo


În ciuda succesului primelor mașini, A.L.F.A. nu reușește să se stabilizeze financiar. La începutul Primului Război Mondial, un ordin de stat provoacă dizolvarea sa anticipată, iar majoritatea acțiunilor sunt cumpărate de banca ”Italiane di Discount”.


Între timp, tânărul antreprenor napoletan Nicola Romeo, înființase firma Ing. Nicola Romeo & C, construind o fabrică mică chiar lângă Portello, care în anul 1915 a obținut o comandă importantă pentru producția de proiectile. Acesta dobândește acțiunile majoritare urmând să primească întreg controlul asupra companiei.


Creșterea devine de neoprit și în februarie 1918 investitorii decid să listeze compania la bursă. Numele companiei devine Societa Anonima Italiana Nicola Romeo & C., sau Alfa Romeo.


În timpul războiului, producția de automobile nu a fost nici măcar luată în considerare de Romeo, iar Merosi însuși a fost mutat la Atelierele Căilor Ferate din Napoli.

Abia la sfârșitul războiului, în anul 1919, s-a reluat producția de mașini, mai întâi cu asamblarea pieselor din stoc, apoi cu proiectarea de noi modele. Este începutul unei noi ere.


Sursă grafică: https://cutt.ly/Y8bYqXv


Emblema Alfa Romeo a suferit câteva modificări de când a fost introdusă în anul 1910, dar are în continuare principalele elemente esențiale din designul său original. Elementele de pe insigna Alfa Romeo conțin două simboluri tradiționale din Milano, Italia, unde a fost fondată compania, și anume crucea municipalității și șarpele Visconti. Șarpele simbolizează familia nobiliară Visconti care a condus Milano în Evul Mediu aproape două sute de ani. Motto-ul familiei Visconti era „Visperos mores non violabo”, și se traduce prin „Nu voi încălca obiceiurile șarpelui.”


Crucea și șarpele au fost combinate pe emblema producătorului auto cu cuvintele Alfa deasupra și Milano în partea de jos, iar existența lor pe emblema companiei sugerează faptul că aceștia produc mașini care au devenit simbolul luxului italian. În timpul Primului Război Mondial, producția de automobile a devenit scumpă, dar inginerul electrician Nicola Romeo a văzut potențialul companiei și a cumpărat-o. Cu expertiza lui Nicola Romeo, compania a început să producă compresoare portabile și motoare de avion. De aceea, în acest timp, emblema Alfa Romeo a fost reproiectată și a fost adăugat numele Romeo, devenind Alfa-Romeo Milano.

Sursă grafică: https://cutt.ly/Y8bE029

1966 este lansat modelul Spider, cunoscut la început de carieră și ca Duetto.


În anul 1925, Alfa Romeo devine populară în domeniul curselor de mașini, prin câștigarea legendarei curse siciliene, Targa Florio. Astfel, compania a adăugat o coroană de lauri de aur la emblema ei pentru a simboliza succesul primului campionat mondial.

În această perioadă, Alfa Romeo a început să concureze în circuitele de curse de mașini. Unul dintre primii piloți care au condus modelele acestei companii a fost Enzo Ferarri.

Alfa Romeo și-a schimbat proprietarii, pentru a treia oară în istorie, în 1986, când grupul Fiat a cumpărat compania italiană. Au urmat: lansarea modelului 155, ce s-a dovedit o mașină competitivă în concursuri, modelul 145, introdus pentru a înlocui modelul 33; în anul 1995 au fost lansate mașinile sport GTV și Spider. Succesul anului 1997 a fost modelul 156. Sedanul Sport a câștigat titlul de Mașina Anului în 1998 și s-a clasat pe primele locuri în multe competiții de autoturisme. În anul 1998, Modelul 166 a înlocuit modelul 164, pentru că în anul 2000 modelul 147 (de asemenea, aleasă Mașina Anului) să ia locul lui 145. Alfa GT, un coupe de patru locuri, a fost introdus în toamna anului 2003, în timp modelul 159 a înlocuit modelul 156, în anul 2005. Coupe-ul Brera a apărut în același an, urmat de noul Spider în anul 2006. Doi ani mai târziu, în anul 2008, Alfa Romeo a venit pe piață cu mult așteptatul 8C Competizione. Fiind produse doar 500 de astfel de exemplare, respectivului model i-a urmat 8C Spider, cu aceleași caracteristici tehnice și performanțe ale lui 8C Competizione. Tot în anul 2008 a fost lansat și cel mai mic automobil din istoria recentă a mărcii, denumit MiTo. Numele mașinii provine din unirea numelor orașelor italiene Milano și Torino.


În zilele noastre, Alfa Romeo este gata să dubleze vânzările globale odată cu sosirea noului SUV. Se preconizează că această creștere a producției va satisface cererea suplimentară de pe piețele de export.


Fabrica Pomigliano din sudul Italiei va începe în curând și producția SUV-ului compact Dodge Hornet, pentru America de Nord.

Modelul va fi al patrulea SUV al companiei Alfa Romeo, după modelul Stelvio, care a fost lansat în 2017.


Vânzările europene ale ultimului model Alfa Romeo, Tonale au început în primăvara anului 2022 și recent a fost lansat în Japonia. Livrările către SUA, unde va fi vândut doar ca hybrid, vor începe în al doilea trimestru a anului 2023.


În anul 2024 va debuta un SUV mic care probabil se va numi Brennero.

Grupul auto nu a dezvăluit date oficiale privind performanța financiară înregistrată de Alfa Romeo în 2017 și nici nu a oferit o estimare pentru intrarea pe profit a constructorului italian.

Fiat, compania care deține Alfa Romeo, a mai anunțat că va lansa mai multe SUV-uri şi încă un model „specializat”, un coupe ce are ca inspirație modelul Giulia și se va numi GTV.

Super-maşina 8C pare să fie un pas destul de mare pentru un brand care tocmai revine în forţă pe piaţa americană, dominată de SUV-uri şi crossovere de lux.

Sursa grafică: https://goo.su/lzjxe - Modelul Tonale


Vânzările globale ale companiei Alfa Romeo oferă o bază solidă pentru inovații, înregistrând o creștere de peste 160% în ultimii cinci ani, la 170 de mii de unități așteptate pentru anul 2018, față de 66 de mii de unități comercializate în anul 2014. În anul 2018, 16% din vânzările totale ale companiei Alfa Romeo au fost înregistrate în America de Nord, în timp ce în anul 2013 compania nu a vândut automobile noi în regiune.


Datorită fiabilității și aspectului, conform statisticilor modelul 8C este mult așteptat pe piața de deschidere.


Alfa Romeo deține o imagine foarte bună în lumea designului auto, modelele celebrei mărci fiind considerate întotdeauna exemplare artistice de excepție. Cele mai cunoscute case de design care au contribuit la această imagine sunt Zagato, Bertone, Pininfarina, Carozzeria Touring, Italdesign Giugiaro, Ghia, Viotti, Allemano si Alfa Romeo Centro Stile, propriul birou de design al mărcii.


Fanii Alfa Romeo au fondat până în acest moment 5430 de fanclub-uri Alfa Romeo la nivel mondial. Alfiștii”sunt unii dintre cei mai pasionați suporteri ai unei mărci auto, fiind reuniți sub "umbrela" Cuore Sportivo, motto-ul mărcii.


Alfa Romeo rămâne un simbol al patriotismului italienilor și totodată mașina preferată a multor oameni de naționalități diferite.

Autor Articol - Alexandru Burtescu

Comments


© 2024 Comunitatea CCU, susținută de Fundația CCU ©

bottom of page