top of page
Poza scriitoruluiComunitatea CCU

Interviu cu Roxana Bucur

Expert financiar - consultant independent, autor de cărți de educație financiară


Gândește la scară mare, ai încredere în tine și fă să se întâmple ce ți-ai propus"


Roxana, ne poți spune de unde pasiunea ta pentru educație financiară?

Bineînțeles: pasiunea mea pentru educație financiară a început fără să conștientizez, la vârstă de 4 ani când am început să economisesc primii bani: mărunțișul, restul de la cumpărături ori banii de la colindat.


Care a fost parcursul tău profesional?

Am absolvit FPSE-PIPP și m-am angajat pe un salariu mult mai mic decât câștigam până în acel moment. Atunci a fost un șoc pentru mine și de aceea nu am renunțat la a îmi cauta un venit suplimentar care a venit cu rolul meu de planificator și consultant financiar într-o companie multinațională; o franciză nemțească de educație financiară și intermediere financiară.


De atunci am început să învăț și teoria economisirii și a investițiilor. Teoria economisirii: plătește-te pe tine primul, nu cheltui tot ceea ce câștigi, acoperă-ți nevoile de bază, asigură-ți viitorul prin economii și învestiții. Atunci a fost prima dată când am auzit despre investiții, inclusiv cuvântul: învestiții. Și atunci, acum 6 ani am început să investesc sigur și eficient pentru viitorul meu financiar.


Care sunt secretele unui management de succes ?

Planificarea este cea mai importantă din punctul meu de vedere.


Ce greșeli ai făcut de-a lungul timpului și ce ai învățat din ele ?

Din fiecare situație am învățat. Nu trebuie să fie neapărat o greșeală. Eu învăț din fiecare context, situație, de la fiecare persoană pe care o întâlnesc, întrucât sunt o persoană rațională și conștientizez situații și aspecte ale vieții pe care ulterior le împărtășesc cu prieteni, clienții, urmăritorii mei.


Ca să spun totuși o situație concretă dar care s-a repetat în câteva rânduri cu persoane diferite, apropo de întrebarea de mai sus cu managementul succesului, este că am împrumutat bani și i-am pierdut, astfel încât am învățat să nu mai împrumut bani. Așa am ajuns să economisesc și să investesc banii, fără să îi pierd. Nu am pierdut bani investind, ci împrumutându-i.

Cum a evoluat piața de-a lungul anilor și cum ai gestionat situația în pandemie?

Mă bucur că piață de educație financiară a crescut, în special în pandemie. Oamenii au avut contextul propice economisirii și și-au concentrat atenția asupra acestui obicei sănătos, precum și a învestirii banilor. Dacă acum câțiva ani trebuia să îi conving, chiar trebuia să îi conving (și mie nu îmi place această situație) să se gândească la faptul că pensia reprezintă o bombă cu ceas și că vom ajunge ca statul să nu ne poată susține la pensie, acum când discrepanța dintre pensionari și activi este tot mai mare oamenii vin către mine să mă întrebe unde să își investească eficient banii astfel încât să își creeze pensia și ceea ce le va oferi statul să fie bonus.


Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în decursul carierei tale ?

Nivelul scăzut de educație financiară din România a reprezentat provocarea activității mele. Însă același nivel este și cel care mă ajută în activitate pentru că îmi conferă satisfacția cea mai mare.


Ce sfaturi ai pentru cei care sunt la început de drum în adminsitrarea unei afaceri?

Să nu își investească toți banii într-un business. Poate fi extrem de profitabil un business dar la fel de bine poate reprezenta o sursă pentru a investi banii fără rezultate și este necesar, ca în managementul financiar personal, să existe fond de urgență pentru cheltuieli neprevăzute cu businessul și fond de siguranță financiară pentru câteva luni în care să incluzi chiria, salariile angajaților și cheltuieli cu furnizorii, iar 10% din venit /profit să îl investești în alte variante astfel încât să ai o siguranță și independență financiară.


Cum faci să fii mereu la zi cu toate tendințele ?

Am alături colegii mei care la fel ca mine sunt conectați cu informația pentru că toți suntem pasionați de acest domeniu și fiecare vine cu informația pe care a găsit-o și împărtășim pentru a oferi cele mai bune informații clienților noștri.

Care e super puterea ta?

Seriozitatea. Consider că este cea mai importantă în acest domeniu și de asemenea, pe același loc: încrederea. Este necesar să am eu încredere în domeniul financiar și să fiu serioasă cu serviciile și produsele pe care le ofer pentru a putea și clienții să aibă încredere și să fie serioși cu planurile lor, realizându-și obiectivele financiare.


Care este citatul care te motivează zi de zi ?

Nu știu cui aparține, dacă aparține cuiva, însă scurt, ceea ce mă motivează să fac ceea ce fac, să fiu perseverentă și să reușesc este: „Gândește la scară mare, ai încredere în tine și fă să se întâmple ce ți-ai propus.”

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page